Bekijk de online versie.

Prachtig nieuws: vanaf 1 juni leveren verloskundigen hun data weer aan bij Perined.

Een essentiële doorbraak voor een adequate ketenregistratie die inzicht biedt in de kwaliteit van de geboortezorg! Dankzij deze aanlevering ontstaat er weer een compleet beeld van de perinatale uitkomsten voor moeder en kind - lokaal, regionaal én landelijk. De data maakt het bovendien mogelijk om te werken aan kwaliteitsverbetering binnen de geboortezorg en kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en beleid. 

De afgelopen periode is er met alle betrokkenen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat eerstelijnsverloskundigen weer kunnen aanleveren. We zijn verheugd te kunnen vermelden dat er concrete afspraken liggen over de methode van aanleveren, de verwerking en de bijbehorende kosten. De KNOV heeft positieve communicatie verstrekt richting de aangesloten verloskundigen, om de verplichte aanlevering zo snel mogelijk weer naar het gewenste niveau van voor de problematiek te brengen.

Dit betekent dat we op 1 september in principe alle afgesloten zorgdossiers (2022 -heden) ontvangen kunnen hebben. Afhankelijk van deze aanlevering, verwachten we aan het einde van dit jaar landelijker cijfers over 2022 t/m 2024 op te leveren en de complete dataset beschikbaar te stellen voor onderzoek.

Sluit aan bij het Perined Jubileumcongres op 7 oktober 2025 (Eenhoorn, Amersfoort) om hierover alles te vernemen!

Perined succesvol overgestapt naar nieuwe ICT-leverancier: klaar voor de toekomst

Perined heeft de overstap naar een nieuwe ICT-leverancier succesvol afgerond. We zijn trots op de eerste instellingen die hun aansluiting ook al succesvol hebben gerealiseerd. 
Het Spaarne Gasthuis had de primeur - goed gedaan! De andere EPIC-ziekenhuizen volgden al snel. Ook de migratie van alle Vrumun-praktijken is in korte tijd afgerond. Voor de Chipsoft-ziekenhuizen is vanaf half april een hotfix beschikbaar waardoor ook zij weer kunnen aanleveren. BMA/Mosos werkt momenteel aan een oplossing rondom certificaatproblemen met perinatologie-hub.
Dankzij de nieuwe ICT-infrastructuur heeft Perined meer inzicht en grip op het gehele aanlever- en verwerkingsproces. Hierdoor kunnen gebruikersvragen sneller worden beantwoord en is de vroegere 'black box' omgezet in een transparant systeem.
De nieuwe infrastructuur biedt daarmee ook meer inzicht voor zorgverleners zelf. Binnenkort krijgen zij toegang tot een overzichtspagina waarin realtime te zien is hoeveel berichten zijn aangeleverd en goedgekeurd. Op dit moment bevat het overzicht vooral technische informatie, op termijn kan dit prachtig worden aangevuld met inhoudelijke terugkoppeling.
De nieuwe ICT-infrastructuur is een belangrijke stap richting meer transparantie & herleidbaarheid, hogere datakwaliteit en is door een adaptieve structuur robuust en toekomstbestendig. Het laat ons enthousiast verder ontwikkelen om de geboortezorg zo goed mogelijk te faciliteren in haar kwaliteitsverbetering.  
De overstap betekent ook het nemen van afscheid van DTHS; we bedanken hen hartelijk voor de jarenlange samenwerking.

 

Belangrijke rol voor accountbeheerders in mijnPerined

Bent u accountbeheerder binnen mijnPerined (voorheen: organisatiebeheerder)? Dan bent u verantwoordelijk voor het beheren van de toegang tot mijnPerined binnen uw organisatie. Onlangs hebben wij alle gebruikers met deze rol per e-mail geïnformeerd over hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden.

De accountbeheerder kan:

  • Accounts aanmaken of verwijderen
  • Rollen van gebruikers aanpassen, die o.a. bepalen wie welke e-mails ontvangt van Perined
  • Een authenticator-reset uitvoeren voor collega's

Wij adviseren om minimaal twee accountbeheerders per organisatie aan te wijzen. Zo is er altijd iemand beschikbaar om wijzigingen door te voeren of ondersteuning te bieden bij inloggen.

Meer weten? Lees de veelgestelde vragen over mijnPerined of neem contact met ons op.

Evaluatie audit

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief is het auditjaar 2025 van start gegaan met nieuwe evaluatievragen na de perinatale auditbijeenkomst. Sinds april zijn de uitkomsten van deze vragen weer zichtbaar in de perinatale audit assistent, zodat audit werkgroepen deze resultaten kunnen gebruiken bij de evaluaties van de auditbijeenkomst. 

Auditthema’s 2024-2027

Sinds 1 jaar worden de nieuwe auditthema's gebruikt. In de auditcommissie 10 april jongstleden zijn de nieuwe thema's (zorgvragen buiten de richtlijn en plotselinge onverwachte postnatale collaps (POPC)) geëvalueerd.

Bij het 'thema zorgvraag buiten de richtlijn' is als aandachtspunt naar voren gekomen dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is om de wens van de patiënt te bespreken, maar wel het zorgproces rondom deze wensen van de patiënt. Het bespreken van deze soms moeilijke dilemma's voor zorgverleners maakt elkaar meer bewust van ieders positie en leidt tot respectvolle en waardevolle discussies over hoe zorgverleners elkaar beter kunnen ondersteunen wat ten goede kan komen aan de samenwerking tussen de zorgverleners, echelon overstijgend. Besloten is dan ook om dit thema te blijven auditen.

Het thema POPC is een relatief weinig voorkomend incident, maar met grote impact op ouders en zorgverleners. Audits met dit thema zijn soms moeilijk door ontbrekende of incomplete dossiervoering. Het belang van een goede voorbereiding en voorbespreking (met betrokken zorgverleners) voorafgaand aan de perinatale audit werd benadrukt. Het aantal besproken casus binnen dit thema is laag, zoals verwacht, maar levert waardevolle inzichten en verbeterpunten op. Dit heeft de auditcommissie doen besluiten om ook dit thema te behouden voor de komende twee jaar, met een duidelijke boodschap om bij deze casuïstiek de betrokken zorgverleners actief te laten participeren in de voorbereiding van de perinatale audit. Er wordt momenteel gewerkt aan een landelijke leidraad voor POPC, input vanuit de audit draagt hieraan bij.

Grondslag voor perinatale audit

Privacy staat bij Perined altijd hoog in het vaandel. Daarom voeren we met regelmaat herzieningen uit op de geldende grondslagen. Recent is de grondslag voor de perinatale audit herzien, door de functionaris Gegevensbescherming en de bedrijfsjurist. Naar aanleiding hiervan is de grondslag aangescherpt. Er is sprake van legitieme (gerechtvaardigde) belangen van de bij perinatale audit betrokken verwerkingsverantwoordelijke zorgaanbieders ten aanzien van de verwerkingen van de bijzondere persoonsgegevens. Er wordt met deze grondslag voldaan aan artikelen 6 en 9 van de AVG. Het vragen van expliciete toestemming aan ouders voor het bespreken van de casus tijdens de perinatale audit is hiermee niet nodig. De audit bespreking is anoniem. Door de anonimiteit is de audit een vertrouwelijke omgeving voor zorgaanbieders om open te kunnen spreken over wat er mogelijk niet goed is gegaan of wat beter had kunnen gaan (= VIM-procedure; Veilig Incident Melden). Werkgroepen voor de perinatale audit zullen gaan werken met een case-identifier en uitgebreidere informatie over de perinatale audit zal opgenomen worden in de folder 'Zwanger!'. Vragen met betrekking tot deze grondslag kunt u mailen aan audit@perined.nl.

Powered by Aan Zee