Geboortezorg en perinatale sterfte (Persbericht)

Perined/CPZ-persbericht uitgegeven op maandagmiddag 25 november ’19, 18u

Geboortezorg en perinatale sterfte: stabiel beeld na periode van sterke verbetering
Vandaag heeft Perined de cijfers uitgebracht over de Nederlandse geboortezorg en de sterfte rond de geboorte (perinatale sterfte) in 2018. Het perinatale sterftecijfer (7,9 per 1000 geboren kinderen) is vergelijkbaar met dat in 2017. Nadat het sterftecijfer een tiental jaren sterk is gedaald, vlakt deze daling de laatste jaren af. De hoogte van dit cijfer heeft vorig jaar bij een Europese vergelijking geleid tot een middenpositie voor Nederland. De Nederlandse geboortezorg heeft grote stappen gezet, maar we blijven werken aan verbetering.

Maatregelen
In de afgelopen vijftien jaar zijn verschillende beleidsmaatregelen en veranderingen in geboortezorg en preventie in gang gezet. De toegenomen samenwerking tussen ketenpartners in de zorg, de ontwikkeling van een gezamenlijke zorgstandaard in de geboortezorg, de invoering van de 20 weken echo, minder tweelingen na IVF, verbeteringen in de zorg voor pasgeboren kinderen op de neonatale intensive care en uitvoering van de Perinatale Audit hebben bijgedragen aan de daling van de perinatale sterfte.
Perinatale Audits en integrale samenwerking Tijdens perinatale audits analyseren zorgverleners op een kritische, gestructureerde manier de daadwerkelijk verleende zorg. Uit de Perinatale Audits komt een schat aan kwalitatieve informatie en verbeterpunten, waaronder betere communicatie, documentatie en kennis. Deze informatie onderstreept het belang van de implementatie van de zorgstandaard, de verbetering van de onderlinge samenwerking en het zo snel mogelijk invoeren van een systeem van digitale gegevensuitwisseling.

Leefstijl en preventie
Het voorkómen van vroeggeboorte en van lage geboortegewichten zijn belangrijke aandachtspunten bij het terugdringen van perinatale sterfte. Preventieve maatregelen zijn het vóór of tijdens de zwangerschap aanpassen van de leefstijl (zoals gewichtsverlies, stoppen met roken), zorg voor kwetsbare zwangeren of het inzetten van op de risicofactor of ziekte toegesneden zorg en hulpverlening. Inmiddels zijn er in de geboortezorg veel initiatieven voor verdere verbetering geïnitieerd en omarmt de geboortezorg ten volle het landelijk actieprogramma ‘Kansrijke Start’ en het Preventieakkoord.

Perined en CPZ
De geboortezorg heeft grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Perined levert de basisgegevens en analyses en draagt hiermee bij aan de verbetering van de zorg. CPZ zet zich met geboortezorgpartijen in om verbetermogelijkheden te finetunen en de kwaliteit van de integrale geboortezorg verder aan te scherpen. Concrete analyses helpen ons om de geboortezorg te optimaliseren en zo bij te dragen aan een verdere daling van perinatale sterfte.
Zowel zorgverleners, de zwangere zelf als ook de overheid zullen zich blijvend moeten inspannen voor een verdere daling van de perinatale sterfte.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: 
Perined, Ger de Winter, 06 22747343; CPZ, Sabine van Aken, 030 2739786

In Perined (www.perined.nl) werken de Nederlandse verloskundigen (KNOV), gynaecologen (NVOG), kinderartsen/neonatologen (NVK), verloskundig actieve huisartsen (LHV) en pathologen (NVVP) samen via meten en bespreken, registratie en audit, aan verbetering van de geboortezorg.
Het CPZ (www.kennisnetgeboortezorg.nl) is een netwerkorganisatie, opgericht door Bo Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland waar samen wordt gewerkt aan integrale zorg en preventie rond zwangerschap en geboorte.